Implementarea Sistemului de Garanție – Returnare (SGR) pentru ambalaje de băuturi

În conformitate cu prevederile H.G. nr. 1074/2001 privind stabilirea de garanție – returnare pentru ambalaje primare nereturnabile, pentru o gestionare mai eficientă a deșeurilor la nivel național și pentru creșterea gradului de reciclare, Guvernul României și-a asumat implementarea Sistemului de Garanție – Returnare (SGR) pentru ambalaje de băuturi.

SGR reprezintă un sistem prin care cetățenii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra băutura de la un comerciant. După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul din punctele de returnare organizate de comercianți.

Platforma de înregistrare a producătorilor/importatorilor și comercianților în SGR este activă în acest moment, înregistrarea realizându-se într-o secțiune separată pentru fiecare din cele două categorii. Înregistrarea în baza de date a sistemului de garanție – returnare se face pe site-ul https://returosgr.ro/ și se încheie pe 28 februarie 2023. Conform prevederilor legale, nerespectarea termenului limită de înscriere în platformă poate fi sancționată de către Garda Națională de Mediu cu amendă cuprinsă între 20.000 și 40.000 de lei.Sari la conținut